Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

1970

12.6.1970 pieni putiikki nimeltä Miraakkeli avasi ovensa Laukontorilla, Tampereella.

Miraakkeli oli vaatesuunnittelija Marketta Häkkisen pitkäaikainen haave. Siellä myytiin naisten vaatteita, laukkuja ja asusteita sekä äitiysvaatteita. Kaikki tuotteet valmistettiin pienessä ompelimossa myymälän takahuoneessa. Marketta oli valmistunut vaatesuunnittelijaksi Ruotsissa ja työskennellyt suunnittelijana mm Finlaysonilla, joten hänellä oli kokemusta materiaaleista, suunnittelusta, kaavoituksesta ja ompelusta.

.

1973

Ensimmäinen lastenvaate-mallisto valmistui elokuussa 1973. Samana syksynä osallistuttiin alan kauppiaille tarkoitetuille Muodikas lapsi-messuille, jossa saatiin ensimmäiset jälleenmyyjä-asiakkaat. Malliston suosio kasvoi nopeasti ja ompelimo muutti suurempiin tiloihin Pirkankadulle kattohuoneistoon. Miraakkelissa  työskenteli tuolloin 4-6 työntekijää.

Samoihin aikoihin putiikki Laukontorilla sulki ovensa ja toiminta keskittyi lastenvaatteiden tuotantoon ja tukkumyyntiin.

.

1980

Oma lastenvaatekauppa avattiin Näsilinnankadulle 1980. Myymälä sai nimekseen Lastenkamari. Valikoimissa oli oman malliston lisäksi myös muiden valmistajien lastenvaatteita ja leluja. Kuten lastenvaatemalliston myös myymälän kantavana ideana oli lapsenomaisuus, perinteisyys ja luonnonmateriaalit.

 

Aikuisten vaatteiden tuotanto heräsi jälleen henkiin ja 1982 avattiin Pirkankadulle ompelimon alakertaan toinen myymälä, aikuisten vaatteita ja lahjatavaroita myyvä Marian Kamari.

.

1984

1984 Miraakkelin kaupat ja ompelimo muuttivat Kehräsaareen. Myymälät yhdistyivät ja nimeksi tuli Marian Kamari. Ompelimo muutti rakennuksen kolmanteen kerrokseen ja siellä työskenteli 10-15 työntekijää. Lisäksi Miraakkelilla oli useita kotiompelijoita.

 

80-luku oli lastenvaateteollisuuden kulta-aikaa Suomessa. Miraakkelin lastenvaatteiden jälleenmyyjinä oli lähes kaksisataa pikkuputiikkia ympäri Suomen sekä useita tavarataloja ja kauppaketjuja. Miraakkelilla oli myös vientiä mm Ruotsiin, Norjaan ja USA:han.

 

90-luvulla nopeasti kasvanut halpatuonti ja ketjuliikkeet veivät jalansijaa kotimaiselta tuotannolta ja pikkuliikkeiltä. Tämän johdosta jälleenmyyjien määrä väheni merkittävästi. Miraakkelin oma ompelimo lopetettiin ja tuotanto siirtyi alihankintaompelimoon Härmälään. Vähitellen tuotteita valmistettiin myyntiin ainoastaan omaan myymälään.

.

1997

1997 vaatetusartenomiksi (amk) valmistunut tytär Veera Solala tuli päätoimisesti mukaan yrityksen toimintaan. Vuotta myöhemmin myymälä muutti uusiin tiloihin Aleksanterinkadulle ja sen nimeksi otettiin jälleen Miraakkeli. Tuotevalikoimaa laajennettiin ja myyntiin otettiin lastenvaatteita ja leluja usealta valmistajalta. Ruskovillan tuotteiden jälleenmyynti oli merkittävä osa liiketoimintaa.

 

Vuonna 2009 Veerasta tuli Miraakkelin omistaja ja Marketta jäi eläkkeelle. Marketan voi silti edelleen tavata tiskin takaa ja messumatkoille hän lähtee mielellään mukaan.

.

2016

Lelumyyntiin painottuva uusi Miraakkelin myymälä avattiin nykyiselle paikalleen Verkatehtaankadun ja Aleksanterinkadun kulmaan 2016. Leluvalikoimaa laajennettiin ja uusia tuoteryhmiä otettiin valikoimiin. Tässä yhteydessä oman vaatemalliston valmistaminen supistui muutamiin tuotteisiin. Näitä ovat mm tonttuvaatteet, keittiö/askartelu-essut, ruokalaput ja lasten raksaliivi. Uudesta myymälästä löytyy edelleen pieni valikoima lastenvaatteita ja Ruskovillan tuotteita koko perheelle.

.